Uutiset ja otteluraportit

27.5 FC PaKa - LiPK & 28.5 FC PaKa - Hercules

FC PaKan kotiavaus tarjosi vauhtia ja vaarallisia tilanteita ja ennen kaikkea paljon onnistumisia hyökkäyspäässä. Kuusamolaiset jatkavat yhä tappiottomana neljän ottelun jälkeen sarjassa.

27.5 FC PaKa - LiPK 8-2

Maalit: Othman Saber 4x, Oliver Ratcliffe 2x, Jere Vähäkuopus ja David Bigabwa

Pitkälle odotukselle saatiin viimein palkinto, kun nuori karhuryhmä pääsi kirmaamaan kotilaitumelle tuulisessa säässä. Vastaan asettui toinen nallelauma Limingasta, jossa näytti kokoonpanolistassa olevan yhtä monta Kärsämää kuin entisaikojen PaKassa Pitkäsiä. Kotijoukkueen kokoonpanolista pullisteli pelaajista ja viimeisimmätkin pakalaiset näyttivät heräävän talviuniltaan kesän peleihin. Toivottavasti sama trendi jatkuu myös vieraspelien osalta. Koutseilla oli kerrankin positiivinen ongelma valita optimaalisin avauskokoonpano päivän peliin.

Peli itsessään alkoi välittömästi PaKan komennossa, eikä vastustajalla ollut mitään nokan koputtamista asian suhteen, paitsi vastapuolen valmentajalla tuntui olevan paljonkin asiaa tuomarille; tästä yksipuolisesta dialogista tuli palkinnoksi keltainen pääsiäiskortti. Ottelu ei ehtinyt kauaa vanheta, kun alkoi tulikuuma Hotman show, jota yleisö oli sankoin joukoin jonottanut näkemään; tyylipuhdas hattutemppu eli knalli alle varttiin, ehkä jopa maailman nopein hattutemppu selostaja Anselmin mukaan. Othman oli ilmatilan ruhtinas käyttäessään päätään taitavasti useampaan otteeseen, maalit syntyivätkin tarkkaan hiottujen kulmakuvioiden päätteeksi. Ei kolmea ilman neljättä, tuumasi Othman ja ennen kuin peli oli ehtinyt vanheta puolta tuntiakaan tilanne oli jo selkeä 4-0 kotijoukkueelle. Pallo liikkui hyvin kotijoukkueen osalta erilaisin syöttökombinaatioin ja sitä kauan odotettua kierrättämistä tapahtui myös muualla kuin Prisman takapihalla. Vanha viisaushan on, että pallo liikkuu nopeammin kuin pelaaja (pois lukien John ja Nuutti) ja näin ollen tiloja alkoi löytymään vastustajan väleistä. Hieman tarkemmalla syöttötyöskentelyllä ja ensimmäisillä kosketuksilla jälki olisi voinut olla vielä tehokkaampaa, mutta peli oli jo aika lailla taputeltu. Maalin makuun pääsivät myös Jere Vähäkuopus, jonka tulista tulisempi laukas painui vastustamattomasti verkkoon, Oliver kahdella maalilla, joista toinen oli melkoinen taidonnäyte ja ehkä jopa Ollin tavaramerkki; rytminmuutoksella ohi vastustajista ja peliväline reppuun. David onnistui vihdoin ja viimein avaamaan maalitilinsä, huhu kertoo, että olisi ollut uran ensimmäinen maali. Toivotaan, ettei tarvitse odottaa yhtä kauan seuraavaa.

Toinen puoliaika ei ollutkaan ruusuilla tanssimista, kotijoukkue sortui liiaksi passiivisuuteen ja tyydyttäytyi hyvän olon tunteeseen. Vastustaja sisuuntui ja onnistui pitämään palloa selkeästi enemmän ja luomaan vaarallisia maalipaikkoja. Kotijoukkueen topparipari yllätettiin housut kintuissa hienolla murtavalla syötöllä eikä vastustajan nopea kärki erehtynyt viimeistelyssään jättäen Villen voimattamaksi maalillaan. Lopussa vastustaja vielä sieventeli lukemia tulisella vedolla rankkarialueen rajalta alakulmaan. Toki karhulauma onnistui muutaman maalin räppäämään uuniin, mutta ensimmäisen puoliajan energisyys ja yhtenäisyys jäi valitettavasti koppiin.

+++ Othman show

++ Eemil Pesämaa, vahvaa ja kypsää suorittamista laidalla. Ei uskoisi kaverin olevan vielä peruskoulussa

+Oliver

Kokoonpano: Ville Heikkinen, Eemil Pesämaa, Niko Pirttijärvi "C", Jere Pyhäranta, Mikko Takkinen, Jere Vähäkuopus, David Bigabwa, Othman Saber, Oliver Ratcliffe, Sakari Mustonen, John Lubambo, Abdel Ammi, Mikael Riipinen, Joseph Byamungu, Mika Pesonen, Nuutti Turkia, Ville Koski, Jaakko Meriläinen


28.5 FC PaKa - Hercules/Young Boys 9-1

Maalit: John Lubambo 3x, Sakari Mustonen 2x, Abdel Ammi 2x, Jere Pyhäranta, Oliver Ratcliffe

Sunnuntaina vastaan asettui Herculeksen kakkosjoukkue Young Boys, joka nimen perusteella oli kaikkea muuta tai sitten oululaisilla on kieroutunut huumorintaju. Veikkaan jälkimmäistä. Viikonlopun toinen ottelu alkoi sateisissa merkeissä ja kokoonpanon kierrätystä oli havaittavissa; Oliver pääsi näyttämään kyntensä kärjessä Saken jäädessä ensi kertaa tällä kaudella nollille lauantain pelissä. Urheilumaailma on raaka. Abdel avasi laidassa ja nuori topparilupaus Peso avasi topparin tontilla Pirtti-pojan päästessä jälleen kirmaamaan tukka hulmuten vasenta laitakaistaa pitkin. Myös valmennuspuolella oli tapahtunut muutos; Sami vapautettiin tehtävistään tärkeämpiin hommiin kehittämään nuoria tulevaisuuden lupauksia Rovaniemelle ja sillä aikaan naftaliinista kaivettiin esille vanha kunnon Anselmi, joka olisi voinut hyvin hypätä topparin tontille samalla oven avauksella sekä teräspolvi-Jaska. Kaksikko otti tiukan jo 1990-luvulla hyväksi havaitun brittein saarilta opitun johtamistavan käyttöön piiskaten kentälle nälkäisen karhulauman.

PaKa jatkoi siitä mihin jäi lauantaina ekalla puoliajalla. Ei mennyt kauan, kun maalihanat aukesivat; John oli heti alussa ahneella päällä ja lopulta onnistuikin painamaan kokonaisen hatullisen. Hyvä John. Peli oli hidastempoista ja kotijoukkueen hallinnassa mentiin pääosin. Ottelu tarjosi runsaasti kotijoukkueen maalipaikkoja, mutta isäntien harmiksi suurin osa päättyi joko avustavan lipunnostoon tai maalipuiden väärälle puolelle. Viimestelyharjoituksia jatkettaneen harjoituskentän puolella tulevalla viikolla. Jos törmäätte Sakkeen kaupungilla, muistakaa kysyä paitsiosäännöstä. Sakke sisuuntui onneksi penkityksestä sen verran, että maaliverkot heiluvat kahdesti. Pelin lopputulos oli tottakai loistava, mutta kaksinumeroiset loppulukemat eivät olisi olleet vääryys. Erityismaininta joukkueen yleismiehelle Antti K:lle, joka debytoi maalissa toisella puoliajalla. Antti hoiti mitä pitikin hoitaa. Nuoret saivat paljon vastuuta ottelussa, Nuutti hoiti tonttinsa mallikkaasti ja toisella laidalla Ville väläytteli muutamaan otteeseen pallollista osaamistaan. Miku pääsi muutaman kerran maukkaaseen maalipaikkaan, mutta ei kehdannut omien sanojensa mukaan tehdä maalia, sillä olisi muuten joutunut myöntämään koutsi-Anselle vapaapäivän. Parempi näin. Vastustaja pääsi kerran rokottamaan pitkästä pallosta, mutta ei siitä sen enempää.

Viikonlopun tuplapelit tarjosivat varmasti yleisölle koko rahan edestä (0e pääsylippu) viihdettä ja ennen kaikkea maaleja. Onnistumisia oli pitkä liuta ja tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa tuplakoitosta, josta ensimmäinen pelataan Oulussa OuJK:ta vastaan 10.6. Luvassa on tiukka kärkikamppailu Pateniemen sametilla, molemmat joukkueet ovat voittaneet kaikki tämän kauden kamppailunsa. Seuraavana päivänä on luvassa kotipeli ja jalkapallon juhlaa; virallisen Jalkapallo-päivän kunniaksi urheilukentällä on tapahtumaa klo 12-14 seuran taitokisojen merkeissä (parhaat palkitaan CandyTownin lahjakorteilla) huipentuen edustuksen peliin JPJ:ta vastaan klo 15. Paikan päällä on myös hattarakone, kuuma grilli täynnä makkaraa ja muuta mukavaa. Tervetuloa kaikille, kentällä nähdään!

+++ Luodut maalipaikat

++ John

+ Meriläisen keskitykset

-hukatut maalipaikat

Kokoonpano: Ville Heikkinen, Eemil Pesämaa, Niko Pirttijärvi "C", Jere Pyhäranta, Mikko Takkinen, Jere Vähäkuopus, David Bigabwa, Othman Saber, Oliver Ratcliffe, Sakari Mustonen, John Lubambo, Abdel Ammi, Mikael Riipinen, Antti Karjalainen, Mika Pesonen, Nuutti Turkia, Ville Koski, Jaakko Meriläinen

20.5 PonPa/2 -FC PaKa 0-1 (Miesten Vitonen)

Maalintekijä: Sakari Mustonen

FC PaKa haki vieraspisteet Muhokselta tiukan väännön jälkeen lukemin 0-1.

Otteluun valmistautuminen ei saanut optimaalista avausta monen pakalaisen kaaduttua sairastelun tai loukkaantumisten vuoksi. Vihulaisen rosterissa komeili useampi ns. yläkerran ukko eli apuja nälkäistä karhulaumaa vastaan oli selvästi haettu PonPan ykkösjoukkueesta, joka porskuttaa Kolmosessa voitosta voittoon tällä hetkellä. PaKa vastasi PonPan pelisiirtoon kutsumalla apuun kokeneita sotaratsuja, joiden aktiiviset pelivuodet olivat suurin piirtein silloin, kun muu porukka oli juuri oppinut kävelyn alkeet. Ei siinä.

Itse peli ei ollut millään mittarilla kaunista tai järkevää, mutta tulosurheilu on välillä sellaista. Paka pyrki pelaamaan keskikentän kautta palloa vaihtelevin menestyksin osin vastatuulen vaikeuttamana ja vastustaja keskittyi yksilötaidon tuomiin etuihin. Nuori urheilulahjakkuus Pesämaan Mikko esiintyi mallikkaasti avauksessa vasempana pakkina avaten peliä konkarin ottein, tarjoillen jopa läpisyötön Johnille, jonka yritys valitettavasti epäonnistui. Tätä ylellisyyttä kesti n. vartin verran, ennen kuin vastapuolen terminaattorit antoivat kunnolla runtua Mikon koiville useaan otteeseen, luonnollisesti sääntöjen mukaisesti, niin kuin Vitosessa on ollut tapana. Ei näin. Mikon tilalle kirmasi ikinuori Sami, joka meinasi melkein tehdä maalin viime kaudella Nelosessa. Vaihdon myötä PaKa joutui tekemään organisaatiomuutoksia kentällä siirtämällä mm. Othmanin koutsin topparipariksi muodostaen näin ollen Vitosen nopeimman topparikaksikon. Pirttipoika pääsi vihdoin ja viimein omalle tontille laitapuolustajaksi kirmaamaan kuin nuori varsa kevätlaitumella. Puolustus olikin rautaa läpi ottelun ja iso kiitos siitä kuului myös Villelle, joka hoiti hommansa taas kerran mallikkaasti. Kaksi peliä ja nolla päästettyä maalia, tarvitseeko enempää sanoa.

Hyökkäyspuolella taas John oli vaarallinen läpi ottelun, vastustajan laitapakilla oli kiireinen puhde yrittäessään saada kiinni Johnia ilman palloa ja pallon kanssa. Toivottavasti KEV ei kaappaa kyseistä pikakiituria riveihinsä. Hinnasta voidaan toki neuvotella. PonPa hallitsi aavistuksen enemmän ensimmäistä puoliaikaa, mutta toisella puoliajalla PaKa sai ottelua enemmän hallintaan PonPan vahvistusten keskittyessä liikuttamaan enemmän suutaan kuin jalkojaan. Maali syntyi vapaapotkukuvion seurauksena, jonka Sakke kävi runttaamassa ei taidolla eikä tuurilla, vaan voimalla sisään. Loppuajan PaKa pelasi fiksusti puolustaen tiivisti, vastustaja toki loi muutaman vaarallisen paikan, mutta niistä selvittiin kuivin housuin. Erityismaininta debyytin tehneelle Antti Karjalaiselle, joka paini mallikkaasti kymppipaikalla. Kakkua odotellaan seuraaviin treeneihin.

Pelin tulos oli se, mitä lähdettiin hakemaan ilman turhia kainosteluita, vieraspelit ovat olleet jostain syystä haastavia kautta PaKan aikojen. Kotimatka oli taas aavistuksen lyhyempi voiton myötä kuin menomatka. Nyt tulevana viikonloppuna on luvassa nannaa kahtena peräkkäisenä päivänä Kuusamon sametilla, kun vastaan asettuu ensin lauantaina LiPK ja sunnuntaina Hercules/Young boys. Kaikki siis silloin Kuusamon urheilukentälle nauttimaan hyvästä tarjoilusta niin kentällä kuin kentän laidalla.

+++ Ville Heikkinen

++ Saken kikat ja maali

+ koko muu porukka


Kokoonpano: Ville Heikkinen, Eemil Pesämaa, Mikko Pesämaa, Niko Pirttijärvi, Jere Pyhäranta, David Bigabwa, Oliver Ratcliffe, Othman Saber, Sakari Mustonen, Sami Vähäkuopus, Antti Karjalainen, John Lubambo, Ville Koski

6.5.2023 JPJ - FC PaKa 0-1 (Miesten Vitonen)

Maalintekijä: Sakari Mustonen

Kausi 2023 potkaistiin käyntiin lauantaina keväisissä merkeissä Oulussa, jonne nälkäinen karhulauma oli matkustanut "Matti-autolla" Othmania lainatakseni. Pudasjärvellä pieni breikki ja kahvit mukaan autoon tai pelkästään kahvit autoon niinkuin eräs pelaajistomme jäsen, kutsukaamme häntä vaikka mr. Jacketiksi, teki. Sakoilla selviää tästäkin.

Sitten itse tapahtumaan; alustana toimi tenniskentän kovuuteen verrattavissa oleva Pateniemen sametti, jolla pallon kesyttäminen ei ollut helpoimmasta päästä. FC PaKa aloitti pirteästi joukkueen taktiikkaa noudattaen ja luoden useita maalintekotilanteita, joista parempana päivänä olisi voinut muutaman reppuun laittaa. Joukkueen ainokaisen viimeisteli Super-Sakke, jonka maalinälkä ja kyky erehtyä oikeaan paikkaan oikeaan aikaan on ällistyttävä; tilannetta edelsi Jere Vähäkuopuksen upea hallittu puolenvaihto, jonka Abdel kesytti ja harhautti muutaman JPJ:n pelaajan, jonka jälkeen toimitti pallon maalin eteen Saken koipien ulottuville eikä Saken kalliisti vakuutettu vasen jalka erehtynyt namupassista.

Hyvän alun jälkeen kuusamolaiset alkoivat hieman hyytyä ja päästää oululaisia mukaan peliin, JPJ loi muutaman vaarallisen paikan, jotka puolustus hoiteli Ville Heikkinen viimeisenä lukkona mukaan lukien. Ville otti jälleen muutaman gamesaverin pitäen pakalaiset kiinni kolmessa pisteessä. Ei ollut sattumaa, että Ville valittiin kuusamolaisten parhaaksi pelaajaksi.

Toinen puoliaika oli melkoista alasarjavääntämistä, peli oli erittäin rikkonaista, eikä kumpikaan joukkue saanut peliään kunnolla toimimaan. PaKalle kertyi kolme kappaletta varoituksia ja JPJ selvisi ilman yhtään varoitusta. Mielenkiintoinen tilastofakta ottelun kulusta. Ottelu ei ehkä tasollisesti päätä huimannut, mutta lopputulokseen on oltava tyytyväinen; tärkeät kolme pistettä lähtivät Kuusamoon ja nollapeli. Paluumatka oli huomattavasti lyhyempi voiton myötä.

+++ Ville Heikkinen

++ Jere Vähäkuopus

+ Eemil Pesämaa

Kokoonpano: Ville Heikkinen, Mika Pesonen, Niko Pirttijärvi "C", Eemil Pesämaa, Jere Vähäkuopus, Jere Pyhäranta, John Lubambo, Oliver Ratcliffe, Abdel Ammi, Sakari Mustonen, Othman Saber, Kristian Louhela, Ville Koski, Mikko Takkinen, Sami Vähäkuopus


15.4.2023 Kainuun Ärjy - FC PaKa 5-3 (Harjoitusottelu)

FC PaKa lähti jo tutuksi tulleeseen Kajjaaniin viimeiseen koitokseen ennen kauden alkua nuorella ryhmällä, kokeneiden pelaajien keskittyessä hiomaan optimaalista kisakuntoa kotona turvallisessa Kuusamossa kauden avausta varten.

Kokeellisessa ottelussa pelattiin 3 x 30 min eriä, jossa molemmat joukkueet kokeilivat erilaisia ryhmityksiä. Tulos oli myös sen mukainen, ottelu oli varmasti viihdyttävä ja katsojaystävällinen kahdeksalla maalilla. Viime kauden Nelosen voittaja Ärjy aloitti maalitehtailun ja ottelussa nähtiinkin mielenkiintoisia osumia, jollaisia ei toivottavasti tule kaudella ainakaan FC PaKan päätyyn. Ottelussa kunnostautui erityisesti Oliver, joka venytti verkkoa kahteen otteeseen ja oli muutenkin pitelemätön sekä Jere Vähäkuopus, joka pamautti yhden maalin. Maalissa Ville venyi useampaankin paraatitorjuntaan. Ensimmäistä edarin peliä pelannut Eemil oli myös mies paikallaan, eleetöntä ja takuuvarmaa suorittamista. Peli oli varsin kovaa harjoitusotteluksi, mutta antoi hyvin tuntumaa siitä, mitä voi olla odotettavissa kesällä tiukoissa peleissä.

Kokoonpano: Ville Heikkinen, Mika Pesonen, Jere Pyhäranta, Mikko Takkinen, Eemil Pesämaa, David Bigabwa, Jere Vähäkuopus, Oliver Ratcliffe, John Lubambo, Nuutti Turkia, Kristian Louhela, Ville Koski, Sami Vähäkuopus.


3.3.2023 KaPa - FC PaKa 4-1 (Harjoitusottelu)

Vuoden ensimmäinen harjoitusottelu Kajaanin kuplahallissa alkoi vauhdikkaasti eikä tilanteita puuttunut. Ottelun tempo oli todella korkea siihen nähden, että Pallo-Karhujen viimeisestä ison kentän pelistä oli ehtinyt kulua jo tovi. Kotijoukkue KaPa liikutti vauhdikkaasti pelivälinettä pyrkien luomaan maalintekopaikkoja puhkaisevilla syötöillä PaKan korkealla pelanneen linjan taakse, mutta suurin osa yrityksistä kilpistyi Villen loistaviin oikea-aikaisiin katkoihin, tuulennopeisiin puolustajiin sekä paitsioihin. Vähitellen myös PaKa sai peliä hallintaan ja onnistuikin pelaamaan muutaman kerran näyttäviä syöttökombinaatioita, jotka valitettavasti päättyivät hyökkäyskolmanneksella hallin takaseinään. KaPa pyrki myös prässäämään korkealta, mutta alakerta sai purettua prässin lähes poikkeuksetta. KaPa aloitti maalitehtailun flipperipallo jälkeen ja irtopallo niitattiin sisään hienolla vedolla kuudentoista rajan takaa. PaKa vastasi nopeasti kulman jälkitilanteesta, jossa nuori ja maaliahne hyökkääjä Sakari Mustonen kävi tyrkkäämässä pallon rysään KaPan puolustajien ja maalivahdin ihmetellessä Saken kissamaisia liikkeitä. Ensimmäisellä puoliajalla ei nähty enempää maaleja, tosin paikkoja oli molemmilla joukkueilla ja maalipuutkin kolisivat useampaan otteeseen.

Toinen puoliaika alkoi yhtä vauhdikkaasti KaPan vaihtaessa koko kentällisensä (!) tuoreisiin pelaajiin. Molemmilla oli taas paikkansa viedä joukkueensa johtoon, mutta viimeistelyharjoituksia ei ilmeisesti oltu vielä ehditty reenaamaan tarpeeksi, joten tilanne säilyi tasoissa. Viimein KaPa siirtyi johtoon kulmarumban jälkeen tuomitussa rangaistuspotkussa, jossa koutsi Pyhärannan fyysinen preesens oli liikaa kotijoukkueen taitavalle kapteenille, joka yritti ohittaa boksin sisällä topparina pelannutta koutsia; tuomarin laser-katse näki rikkeen eikä epäröinyt osoittaa täplää. Pallo varmasti nurkkaan jättäen Villen mahdollisuudet olemattomiksi. Tämän jälkeen pelin taso hieman laski, johtuen osaltaan PaKan vaihtopelaajien vähyydestä ja väsymisestä; KaPa sai pyörittää rauhassa palloa PaKan vetäytyessä alaspäin. PaKa kokeili myös loppuun erilaisia pelijärjestelmiä, jotka osaltaan sekoittivat pakettia ja pelin tempoa. KaPan kolmas maali syntyi keskityksestä, jossa hyökkääjä unohtui vapaaksi boksin sisällä ja jolla oli helppo työ siirtää pallo maaliin. Neljäs maali oli myös kosmetiikkaa, väsyneet puolustajat eivät ehtineet peittämään laukausta boksin rajalta ja veto painui vastustamattomasti yläkulmaan.


Ottelu oli hyvätasoinen harjoitusottelu eikä välttämättä olisi uskonut, että vastakkain olivat nelosen ja vitosen joukkueet. Kotijoukkue oli pelillisesti edellä, mutta toisaalta kajaanilaiset saavatkin nauttia ympärivuotisesta harjoittelusta isolla kentällä kuusamolaisten tyytyessä futsalin harjoittamiseen marraskuusta toukokuun alkuun. Positiivista pelissä oli myös nuorten pelaajien esiinmarssi; erityismaininta Matiakselle, jolle laitapakin pakin rooli oli entuudestaan vieras, mutta hoiti tehtävän kunnialla laittaen vastustajan laiturin useamman kerran taskuun. David urakoi keskikentällä väkevästi, John haastoi laidalla ja pääsi useammankin kerran maalipaikoille, Olli teki laiturina pyyteettömästi töitä myös alaspäin, Kristian debytoi isolla kentällä ja näytti heti vaarallisuuttaan ja Sakke kävi niittaamassa kauden avausmaalin. Tästä on hyvä jatkaa.

FC PaKan avaus: Ville Heikkinen, Mika Pesonen, Niko Pirttijärvi, Jere Pyhäranta, Matias Vendelin, David Bigabwa, Jere Vähäkuopus, Oliver Ratcliffe, John Lubambo, Abdel Ammi, Sakari Mustonen

vaihdossa: Kristian Louhela, Sami Vähäkuopus